Filosofi

Flexisadlen blev skabt fordi jeg ændrede min tilgang til hestene radikalt…

”Jeg erkendte, at selvom jeg med succes havde haft med heste at gøre og redet stævner i mange år, så vidste jeg endnu ikke de vigtigste ting om hesten. Takket være et nyt perspektiv begyndte jeg at gøre tingene anderledes og fik dermed også nye krav til sadlen og dens funktion”

Ridding pad

Da jeg udviklede flexisadlen var min indledende intention at forbinde hest og rytter. Jeg ville bringe dem tættere sammen, så de bedre kunne mærke hinanden. Denne idé udviklede sig, da jeg på grund af en brækket tå, ikke kunne bruge stigbøjler.

I fire måneder red jeg i en saddelpude, som jeg havde udviklet specielt til ridning uden saddel. Hestene reagerede helt anderledes end jeg havde forventet i det daglige arbejde både i dressur og i springning. Hestene arbejdede gennem ryggen, brugte kroppen lettere og bedre end i den klassiske bom-saddel og generelt var hestene mere arbejdsvillige og lettere at ride.

På dette tidspunkt blev jeg klar over, at min idé om at skabe en saddel skulle opfylde følgende strenge kriterier:

– sadlen skulle skabe kontakt

– veje så lidt som muligt

– være fleksibel og stabil

– give maksimal komfort for ryttere og især for hestene.

Ridding pad
Ridding pad

I udviklingen af flexisadlen gjorde jeg flittigt brug af min 30-årige erfaring som springrytter. I udviklingsfasen fik jeg en masse værdifuld viden, som jeg brugte i den endelige udvikling af den fundamentale flexisaddels teknologi og funktion.

Jeg lavede mange prototyper, som blev testet på mine egne heste, hvor jeg observerede, hvordan hestene arbejdede under rytteren og hvordan hestens krop reagerede på sadlen. Heste er ærlige, de lyver ikke og hvis du kender deres sprog og lytter og forstår, kan du lære meget.

Hestene gav mig klare svar på, hvad der fungerede og hvad der ikke fungerede. De havde deres egne meninger om de forskellige typer sadler, deres konsistens, form osv. Jeg brugte deres meninger og derfor er hestene de egentlige skabere af flexisadlen.

Det lykkedes at skabe en meget let saddel på 3,5 – 4 kg, som har bevaret kontakten mellem hest og rytter, hvorved det bliver lettere for hesten at tolke rytterens signaler og hesten bliver mere lydhør.

Takket være den specielle teknologi er sadlen fleksibel og følger hestens bevægelser og form i alle faser af hestens bevægelse. Dette tillader hesten at bevæge sig frit og uden begrænsninger.

I forhold til saddelmaterialerne, har vi gjort brug af vores erfaring fra egen læderproduktion. En stor fordel ved sadlen er læderets non-slip overflade. Vores designværksted er meget aktivt og nyder at lege med farver, variationer af interessante funktioner og mode, hvorved den enkelte sadel kan produceres unik og original.

Ved saddelprøvning eller tilpasning af saddel, forsøger vi at hjælpe rytteren til at forstå sin hest og viser øvelser der aktiverer hestens ryg. Vi sælger ikke blot en saddel, men et system, der hjælper hesten.

Vi foretrækker personlig kontakt til rytteren og sin hest og derfor kan du ikke købe en Baloun Flexisaddel i de almindelige rideudstyrsbutikker. Hver enkelt saddel er speciallavet til én bestemt hest og rytter.

Produktionen af flexisadlerne og vores øvrige produkter foregår på eget værksted. Derfor har vi mulighed for at have konstant kvalitetskontrol på vores produkter. Alt hvad vi gør, gør vi så godt vi kan. Alle vores produkter er testet over længere tid, alle detaljer er gennemtænkte og testede i brug. Flexisadlen er under konstant udvikling, så den hele tiden bliver bedre for hest og rytter. Vores seneste tiltag er en flexisaddel med thermoaktivt gelé i panelerne, som især er ideel for ridning på konkurrenceplan og for heste, som har stramme muskler eller problemer i overlinjen. Hestene responderer meget positivt og det thermoaktive gelé øger komforten for både hest og rytter.

”Selvom jeg oprindeligt udviklede flexisadlen til mig selv og mine egne heste, besluttede jeg, at jeg ikke ville holde denne opfindelse for mig selv. Det der kunne hjælpe mine heste, kunne også hjælpe andre. Jeg satsede alt på at starte produktion af flexisadlen. Og her er jeg nu…. efter i mere end et årti at have fået lov til at opleve, at flexisadlen hjælper mange heste og mennesker, ikke kun i ridning, men også i therapeutisk brug har sadlen en effekt”

”Jeg er taknemmelig for, at jeg med flexisadlen kan gøre livet mere behageligt for heste og ryttere”

Ridding pad

Robert Baloun – Certificated riding instructor